Ö-rodden

Tillbaka till Dorisar

Sammanfattning om hur ö-rodden uppkommit på Herrön
Nedtecknat av Olle (”på Piggen”) Olsson och Svenne (”i Svängevik”) Pettersson
Bilagan nedtecknad av Laila Mattiasson

Uppdaterad 2020-09-02

Ö-rodden

Under alla tider har folk rott men det är först på senare tid det har varit för nöjes skull. Tidigare var rodden förknippad med det hårda slitet på havet för att skaffa mat för dagen men också för att över huvud kunna förflytta sig mellan öar som i fallet Härön - Kyrkesund.    I våra trakter har Kyrkesundsdorisen varit den båttyp som varit den vanligaste under långa tider och det som varit var familjs självklara tillhörighet här ute har med tiden blivit något av en statussymbol för oss sommargäster och nu finns det knappt några Dorisar kvar.

Därför känns det som att det kan vara dags att berätta Ö-roddens historia eftersom den så starkt varit förknippad med Kyrkesundsdorisarna som oftast också var byggda ute på Härön. Upphovet till Ö-rodden var de roddturer som Olle Olsson och Bengt Petersson, båda med en stark anknytning till Härön, företog under 1970-80-talen under enkla former, en roddtur på 2-3 timmar med en ordentlig fikastund någon stans ute på Häröns västsida. På 90-talet lämnade Bengt Härön och då var vi några andra som följde upp traditionen i liten skala med Olle som den drivande kraften.

Intresset växte och från och med sommaren 1999 blev det en rodd med flera deltagare som kulminerade 2004 men som fortsatte fram till 2009 som är vår senaste notering och även senare, fast i mindre skala.  Hela tiden var det Olle som var motorn bakom det hela och vi var många som gick och väntade på att Olle skulle ge signal att ”nu ser vädret ut att vara lämpligt och imorgon ger vi oss i väg”. Budskapet spreds över ön och på senare år även över till Kyrkesundsidan och påföljande morgon bar det i väg vid 6-tiden med start där sundet är som smalast och vi rodde runt ön medsols. Då var båtarna norrifrån redan på plats och båtarna från Holmen anslöt på vägen. Från början var de flesta båtarna Dorisar men med tiden har de blivit färre och vi har sett andra båttyper i startfältet, till och med en norsk snipa. En outtalad förutsättning för att få vara med var givetvis att man rodde en träbåt. Vi kunde vara både två och tre i båtarna så det var ett stort sällskap som drog i väg. Både kvinnor och män var med och man fick gärna vara klädd som man varit i gamla tider. Vi hade en Madam Flod i den norska snipan och från Holmen kom familjen Engström i 30-tals-mundering. Under ett antal år markerade Kurt Forsgren starten med att blåsa revelj med sin signaltrumpet som även kom till pass när vi passade på att väcka upp båtfolket i Kalvsund på vår väg genom sundet.

Väl ute på Häröns västsida blev det läge för rast och fika. Det var ju inte precis självklart var fikan skulle intas, det var många om budet, men så vitt jag minns lade vi alltid till vid Brevik. Under fikan berättades det många historier om livet där ute i gamla tider och den som var ny i gänget fick en trevlig introduktion till hur man med enkla medel kunde njuta av en morgon till sjöss i lugnt tempo.

Vid 9-tiden var vi tillbaka i Svängevik och då kunde Kurt markera med trumpeten att vi var hemma igen och var det någon som fortfarande inte hade stigit upp så var det dags att göra så. En sådan morgon kände man verkligen att livet var värt att leva och att man tillhörde de privilegierades skara.

Som avslutning lite statistik:

År rodde vi den och var totalt båtar
1999 3 juli 6
2000 30 juli 6
2001 20 juli 6
2002 30 juli 8
2003 15 juli 11
2004 3 juli 12
2005 6 aug 10
2006 ingen rodd -- 1*
2007 rodde vi den 6 aug och var totalt 10
2008 20 juli 9
2009 8 aug 5

* så när som på Thomas och Tommy i en båt

Så tunnades leden ut men givetvis har det hela tiden funnits entusiaster som fortsatt traditionen och njuter av de underbara morgnar som vi andra varit med om men som vi numera upplever från åskådarplats.

Olle och Svenne i Svängevik, nedtecknat december 2012

 

Anmärkning: År 2000 filmade Börje Ek rodden runt Härön. Filmen har senare digitaliserats och redigerats av Christer Mattiasson. Kan ses på länken https://www.youtube.com/watch?v=gJ1bfMmds5A

 

 

 

Bilaga

När Olle inte längre hade möjlighet att driva på att rodden blev av, uppstod ett vakuum.
Efter en period åtog sig Stefan Sjögren att hålla liv i traditionen och rodden återupptogs. Dock har det inte varit varje år.

Upplägget var det samma, men med andra personer som deltog.

År rodde vi den och var totalt båtar
2010 ingen rodd -- 0**
2011 1 aug 7
2012 ingen rodd -- 0**
2013 22 juli 6
2014 24 juli 7
2015 ingen rodd -- 0***
2016 24 juli 5
2017 ingen rodd -- 0***
2018 27 juli 4
2019 26 juli 4****
2020 16 aug 4

 

** 2010 och 2012 Ingen rodd pga att ingen tog tag i det, och ingen var medveten om att Olle inte orkade

*** 2015 och 2017 Ingen rodd pga blåsigt väder och kall väderlek större delen av sommaren. Ingen lämplig morgon fanns förrän långt fram i augusti och då var roddarna tillbaks till sina arbeten.

2016 Fredrik Forsman skriver i ett inlägg på Facebook 25 juli  följande:
Idag gick den årliga Ö-rodden runt Härön av stapeln. Ett sätt att göra alla de som rott för sitt bröd till minnes och för att ro klassiska Kyrkesundsdorisar tillsammans. Starten går kl 06:00 och dagen väljs efter väder. Ska man vara med får man vara beredd på kort varsel. I morse låg havet som en spegel. Att ro på utsidan Härön med horisonten om babord är fantastiskt. Många dagar är det förenat med livsfara att befinna sig där. Nu skvallrar bara en stilla rest av en dyning om Nordsjöns och Kattegatts brutala krafter.”

2018 fanns en helt nybyggd doris med i startfältet. Dorisen är byggd av Stellan (i Hawen) Hermansson på beställning av Kicki Björklund.

**** 2019 Rodden filmades via drönare av Thomas Johannesson och finns utlagd på Youtoube. Se den på länken https://www.youtube.com/watch?v=ZJfipko4e7o&feature=youtu.be

2020 deltog fyra båtar varav en var en eka, som roddes av Arne & Arvid Dahlberg. De tre dorisarna var Kicki & Dag Björklund med sin nybyggda doris, som nu vitmålats.
Stefan Sjögren & Tomas Alvling rodde den tjärade dorisen som ägs av Sjögrens och
Lärkan, som roddes av Christer Mattiasson & Nine Bryant Meisner. Laila Mattiasson var med som passagerare och fotograf.
Alltså 9 deltagare. Två båtar till var förhoppningen, men roddarna lämnade återbud. (Lindbergs och Sjöstrands) Utöver detta finns en intresserad person i Vik som gärna deltar, men i år befann sig i Jämtland när rodden ägde rum.