Härön 1:84 Fakta

Bilder    

Härön Hunneviken 154

Faktaruta

Belägenhetsadress: Härön Hunneviken 154
Fastighetsbeteckning: Härön 1: 84
Byggnadsår: 1969
Byggnadstyp: Skånelänga

Husets historia
1969 påbörjades husbygget Härön 1:84 av byggnadssnickare Sven Sandersson. I samband med att avloppsledningen gjordes; sprängdes och iordningställdes nuvarande stig till fastigheten. Familjens namn på stigen är "Stenings Stig" efter upphovsmannen Stig Stening.  Huset var stomrest och taklagt; fönster och dörrar insatta den 16/9 -69, när den stora höststormen kom. Kerstin Stening fick ett telefon samtal från grannfrun Sigrid Abrahamsson: " Det har hänt något förfärligt! Huset är GONE! Erat hus ligger där på marken vid farbror Anderses hus! O! Ja! Ja! DÅ!_ Nu gick dasset! Förlåt - men jag måste skratta! - dassrullen flyger som en serpentin över sundet!"

När Britta på Rösseberget fick telefon från brodern om att huset ”vält” blev man orolig för om det fanns arbetare som varit på plats och ev skadats. Sonja & Herbert band ett rep mellan sig och kröp upp på berget för att kolla. Ingen fanns dock där. Det visade sig att man inte kunnat at sig över sundet pga att vattnet stod högt över bryggorna och därför var inte arbetarna på plats.

Huset återuppbyggdes och blev klart 1970.

2001 byttes till mer traditionell bohuslänsk träpanel, man ”förlängde taket” så att vindskivor sattes upp och huset målades vitt.

Lillstuga byggdes på tomten och som senare har byggts om

Huset har sedan byggts om två gånger; bl a med förändring av fd balkong till frontespies,
Nya fönster och ny altan

2016 byggdes staket runt tomten
2017 har fönsterfoder grönmålats

Sjöbod byggts som tillhör fastigheten på den sista möjliga sjöbodtomten på Rösseberget i början på 1990-talet (Innan FHSF bildats)

Kuriosa

Folket