Härön 1:50 Forsberg

Fakta   

SOCKERBAGARE FORSBERG
(ur Gamla Majgrabbars Jultidning 2009)

På Herrön utanför Kyrkesund i Bohuslän fanns Emelia Forsberg, känd för sin driftighet. 1876 grundade hon ett bageri på ön. I mindre skala tillverkade hon också karameller. Det kunde bli en affär av lokal karaktär, men ryktet spred sig och hon fick kunder i vida kretsar.

Forsbergs Karamellfabrik på Härön

År 1893 tog sonen Axel Forsberg över Emelias firma och flyttade till Göteborg. Adressen blev Karl Johansgatan 100, och där grundade han Axel Forsbergs Choklad- & Konfektfabrik. Han hade sin fabrik, bostad och kontor i samma fastighet och titulerade sig, sockerbagare eller karamellfabrikör.

Burk från Forsbergs Konfektyrer
Forsbergs Konfektyrer Karl Johansgatan 100, Göteborg

För att möta den stigande efterfrågan på sina konfektyrer lät han 1918 bygga en helt ny fabrik på Karl Johansgatan 106 som redan 1922 ytterligare tillbyggdes. Maskinparken var av nyaste snitt även om remskivorna löpte från golv till tak och kokgrytorna var tunga med fast placering.

I fabriken tillverkades choklad som från början förädlades direkt ur kakaobönorna. Karameller formades med olika tillsatser och lakrits samt praliner var också en stor del av produktionen. Den mest efterfrågade varan blev dock pastillen Lidol. Genom att den marknadsfördes med riksomfattande reklam nådde den kunder över hela landet. Men, så förklarades den också vara "ett effektivt medel mot hosta, snuva och heshet" samt dessutom kunde desinficera både näsa och svalg. Långkörare blev även Mexikanare med nougat och hackade nötter och Mjölkmandlar, allt inslaget i röda omslag.

Med tiden öppnade Forsberg åtta försäljningslokaler i Göteborg.

I Majorna fanns dessa på Karl Johansgatan och på Stigbergstorget. Kännetecknande för dessa lokaler var alla höga glasburkar med karameller, som stod uppradade på diskarna, och de höga trähyllorna utefter väggarna med sina vackra presentkartonger prydda med sidenrosetter. Närmare jul och påsk späddes hyllorna på med konstfullt utformade marsipanfigurer.Fabriken sysselsatte som högst ett 100-tal arbetare som alla rörde sig i vita överdragskläder. Forsberg ägde förutom Karl Johansgatan 100 och 106 även tomterna på 108 och 109. Bebyggelsen utmed gatan skulle förändras och några vidareutvecklingsplaner för Forsbergs fabrik fanns inte. Därmed försvann inte bara de aromatiska dofterna av choklad över Majorna utan även Mexikanarna och de patenterade Lidolaskarna.

Göran E. Larsson