Härön 1:42/43 Fakta

Bilder      Dokument

Härön Rösseberget 120

Faktaruta

Belägenhetsadress: Härön Rösseberget 120
Fastighetsbeteckning: Härön 1:41 och Härön 1:43 sambeskattade
Byggnadsår: Äldre hus från 1800-talet fanns, nytt byggt ca 1900
Byggnadstyp: Enkelhus

Husets historia
Ett äldre hus fanns tidigare på tomten. Troligen rivet runt 1900
Enkelhuset var byggt i träplank

1958 Ombyggnation, troligen plattat i samband med det:  Huset höjdes och man byggde 2 rok på 2:a våningen. Tvingades att byta fönster i hela huset och man valde att bygga balkong mot trädgården.

I uthuset var det utedass, och resten var bykstuga. Man tvättade lakan en gång om året, man kokade då tvätten i grytan och körde sedan ut lakanen til Skaboholmen där tvätten sköljdes. Oftast var det Britta, Sonja och Hildur som hjälptes åt, medan Knut körde båten ut.

2001 Reparation av huset påbörjas av nye ägaren. Fönster bytts ut. Senare rivs huset helt och nytt hus byggs med granitsockel. Framsidan av tomten stensätts och låg stenmur byggs. Nytt  uthus byggs som gäststuga på ”trädgårdstomten”. Uteplats anläggs med stenläggning närmast huset och gräsmatta mellan byggnaderna.

Kuriosa

Egen sjöbod finns på FHSFs mark. Uthus i trädgården som ligger på egen tomt. På denna tomt stod tidigare ett hus i vilket Torbernt Olsson föddes.

När sjöboden byggdes om/ reparerades på 1960-talet så sa Henrik ” Här ska vara dans, det har det varit de andra två gångerna som jag minns att man repararerat sjöboden”

Folket

Torbernt Olssons  mor Gunilla var första ägare till huset ; Torbernt & Anna Kristina Olsson ärvde det.
Efter Torbernts död köpte Abraham Hermansson huset

Därefter övertogs  huset av Karl Abrahamsson ( kallad för ”Rössebergern”)  g m Hilda. Paret hade varit gifta på var sitt håll tidigare, och fick sex gemensamma barn: Holger, Arne, Mauritz , Hildur,  Knut  och Torsten.  Tre av sönerna dog inom mindre än ett år. Maurits dog 1935 i mässlingen, blev sjuk ombord på fiskebåt utanför Shetland, togs iland men man kunde inte rädda honom; Arne och Holger omkom när de var på väg med last av sten med båten Gloria 1936.

Sonen Knut tog över huset 1958 ihop med frun Britta, som sålde det 2000 och flyttade till Skärhamn. Barnen Hildur och Torsten byggde egna sommarhus på berget ovanför på 1960-talet