Härön 1:37 Fakta

Bilder

Dorisbyggaren Christer i Hunneviga

Faktaruta

Belägenhetsadress: Härön Buhalla 141
Fastighetsbeteckning: Härön 1: 37
Byggnadsår: 1912
Byggnadstyp: Dubbelhus

Tidigare fanns ett enkelhus på samma plats, vilket revs när dubbelhuset skulle byggas.

1912 Byggdes huset genom att Adel Mattiasson (hette egentligen Adolf)  fotvandrade in till Stenungsund och valde ut sitt hus. Det byggdes sedan  i Ale socken, där det byggdes upp i timmer på plats, monterades ner timmerstock för timmerstock; transporterades därefter från Ale socken till Halsbäck och därefter vidare till Härön. Här monterades det upp på plats. Verandan byggdes till något senare, okänt vilket år

1961 borrades efter vatten, lades på eternitplattor; WC/ Badrum ordnades invändigt genom att den sk framkammaren delades till att bli hall + badrum. Trapphuset revs och invändig trappa till vinden monterades in. Gamla dasset som stått vid västsidan av sjöboden flyttades bort till Blenda .Oljepanna installerades

1973 lades nytt tegel på taket
1974 sattes ny värmepanna in
1976 tapetserades köket och sovrummet om.
1979 inreddes vinden – isolerades. – blev till vardagsrum, vardagsrummet nere blev barnkammare.
1986-1989 totalrenoverades huset. Tilläggsisolering utanpå eternitplattorna, med ny träklädsel, samtliga fönster byttes, takfönster sattes in . Nytt badrum gjordes uppe, gamla badrummet blev duschrum med tvätt maskin /torktumlare. Nya golv lades in. Verandan byggdes om och till , golven bröts upp och gamla sågspånsisoleringen byttes ut.  Innertrappan flyttades centralt i huset, vägg slogs ut mot verandan från kök/vardagsrum, burspråk byggdes, köksinredning byttes ut.

1999 murades braskamin i vardagsrummet och skorstenen murades om. Mats Karlsson murade med danskt tegel.
2003 kopplades fastigheten till det nya gemensamma VA-systemet.
2004 installerades bergvärme i den gamla djupborrade brunnen.
2008 byggdes nytt trapphus med hall på bottenvåningen och tornrum på övervåningen. I samband med det tapetserades och målades gästrummet  på övervåningen om
2014 Byte av balkongdörr pga vattenläcka, som läckt ner och skadat golvet ner i köket

Kuriosa
Friggebod + sjöbod finns på tomten; del i brygga som delas med fyra andra fastigheter

1989 byggdes friggebod norr om huset & väster om sjöboden; levererades prefabricerad i delar.
2000 renoverades sjöboden, och bastu byggdes i den. Teglet på sjöboden är det som tidigare legat på Valla kyrka

Folket

Mathias Johannesson och Anna-Helena bodde i enkelhuset som stod på tomten innan. De hade sex barn, varav Adel byggde det nya dubbelhuset 1912. En av de andra sönerna, Oskar Mathiasson, byggde dubbelhuset bredvid ( Härön 1:39) år 1911.

Adel Mattiasson som byggde huset var gift två gånger. Första frun Alma dog i lungsot. Adel gifte sedan om sig med Anna Helena. Adel var fiskare ute på Nordsjön och försörjde familjen. Paret fick två barn; Hildegard och Manne. När barn nr tre skulle födas befann sig Adel ute till havs. När han kom hem, förtöjdes båten i Skräddarbergen och Adel hämtades i doris av grannen Halvard. När de kom fram till bryggan såg Adel att sjöboden var ”klädd till lik” och han förstod att Anna dött. Istället för att komma hem och vara nybliven trebarnsfar,  var han nu änkeman för andra gången och med två barn på 8 och 12 år. Adel tvingades att bli hemmafiskare. Barnen fick hjälpa till så gott de kunde. De blev snabba på att agna backer, och fick hjälpa till både före och efter skolan. En del tanter på Härön stöttade Hildegard genom att hjälpa till med olika sysslor i hemmet.

Hildegard flyttade sedan bort till Kampalln (Härön 1:21) och hjälpte Olle Svensas änka, medan Manne bodde kvar hemma.

1948 gifte sig Manne med Astrid och de fick sonen Christer 1949. Manne var sjöman och arbetade på olika lastfartyg både på långfart och i kustfart. Manne hade olika båtar och var sällan hemma. Astrid arbetade dels i kiosken i Sumpen, dels hos Erik Lachonius och senare i Stenungsund. När deras son var klar med realexamen flyttade familjen till Mölndal.

Christer övertog huset och hade det som sommarhus 1972- 1981. Han flyttade sedan ut till Härön permanent med sin familj.